Bouwen! Bouwen! Bouwen!

Morgen en overmorgen gaan we bouwen op het dak, hoera, maar het is nu al officieel: sinds vorige week is er al officieel een Zwerftuin! En hoe dat ineens bij elkaar kwam is raadselachtig. Tijdens het spelen van de Wilde Jacht vorige week was er namelijk een vriend van een vriend in de zaal die die avond spontaan besloten had om met vriend mee te komen, en die hoorde dat we nog aarde nodig hadden voor de tuin. Nou woont hij in het NRC gebouw, een gelegaliseerd kraakpand achter ons oude stadhuis( – uche uche – ‘koninklijk paleis’ natuurlijk) en woningbouwcorporatie IJmere wou net de daktuin daar ontruimen voor een renovatie zonder daar netjes over te communiceren met de bewoners. Dat is natuurlijk ook een doorn in het oog voor IJmere, dat ze daar pal achter het paleis een stuk sociale huur moet onderhouden waardoor ze weliswaar het een en ander verdienen, maar een stuk minder dan ze zouden kunnen. Pech voor IJmere, pech voor de tuinierende bewoners, geluk voor Zwerftuin! Dus met de vriend en de vriendvriend een dag lang driftig bakken aarde en kleine boompjes door nauwe en wijde trapgaten gesjouwd en naar school gebakfietst, en aan het eind van de dag was er zowaar de kiem van een tuin richting ons dak gezworven! 12 kuipen aarde, wat klimop, een zilverberk en een rood boompje waarvan ik de naam nog steeds op moet zoeken. En er zaten al gelijk twee SNDO-meisjes tussen te ontspannen, dus hee, het werkt. Ik had het weekeind daarop zelfs nog meer kunnen halen, maar was inmiddels eindelijk echt ellendig ziek geworden zoals iedereen om me heen, en kon het niet georganiseerd krijgen. Dus wat niet binnengehaald is ligt nu in de container, pijn, au, pijn. Sorry plantjes, sorry vriend van vriend die nog veel moeite gedaan heeft. Hopelijk maken we het morgen goed door een mooie tuin te beginnen… Andere opsteker: bij Techniek hebben ze vandaag te gekke rietveldstoeltjes gemaakt en de vraag was of die ook in de tuin pasten. Tuurlijk, kom maar op! Iedereen weet dat de revolutie begint op rietveldstoeltjes.

Grote verrassing wordt met hoeveel mensen we morgen op het dak staan. Dus voor wie het nog niet wist: kom allemaal langs tussen 1o.oo en 17.oo & knutsel mee aan watervoorziening, windbescherming, compostbak, broeikas, rijdende (immers: nomadische) groentebedden, onder andere in de oude houten palletbakken die we vandaag onder Rotterdam gehaald hebben, en wat we nog maar kunnen verzinnen! Heb er echt onwijze goesting in. Onwijze goesting.

Advertenties

3 reacties op “Bouwen! Bouwen! Bouwen!

 1. Mooi, het begint toch echt met aarde allemaal, dus de start is er 🙂

 2. Margje Pars schreef:

  Hallo zwerftuin

  Een tip voor als de bakken met aarde nog gevuld moeten worden: http://www.aseed.net/new/nl/zaden/activiteiten/1111-march-2-3-2013-den-bosch-reclaim-the-seeds-weekend

  Wist je dat de wereldvoedselvoorziening voor een groot deel bestaat uit GEPATENTEERD spul? Is dat niet te gek voor woorden?

  een fijn en produktief weekend gewenst

  Margje

  • zwerftuin schreef:

   hee margje,
   dank je voor de tip! ja, de zaadpatenten, dat is inderdaad gestoord. En de grootste jongens binnen de zaadhandel (Monsanto, Bayer) komen niet eens uit de landbouw, maar uit de chemische industrie achter bijv. Agent Orange. Na de Vietnam-oorlog zocht Monsanto een nieuwe toepassing voor haar opgedane ontblader-kennis en bedacht dat ze zaad genetisch kon manipuleren totdat dit het ontbladermiddel glyphosaat kon overleven, dat voor de rest alles kapot laat groeien tot er enkel zwarte grond overblijft. Onder de naam Roundup Ready wordt dat glyphosaat nu overal ter wereld verspreid, in huishoudens zowel als grootschalige landbouw. En als door natuurlijke verspreiding dat gepatenteerde zaad per ongeluk op je land terecht komt dan kan je een rechtszaak van Monsanto tegemoet zien omdat je ze niet betaald hebt voor het gebruik van dat zaad. Ja, die jongens zijn behoorlijk verstrikt in hun eigen duisternis. Ondertussen is in de VS, waar deze produkten nog een stuk massaler gebruikt worden dan hier, een roundup-resistent ‘killerweed’ in opkomst, dat meters lang kan worden, alles overwoekert en waar metaal op afbuigt. En die resistentie verspreidt zich ook buiten de akkers… Feest kortom.
   Je tip kwam alleen net te laat, heel stom want ik was al een beetje aan het wachten op aankondigingen van reclaim the seeds, was te gek vorig jaar. Toen was het bij ons in amsterdam en superdruk, nu dus in den bosch. wel tof dat ze ook een beetje de randstad uit gaan, maar jammer dat ik het pas las 2 uur voordat ze de deur zouden gaan sluiten. kennelijk minder goed aangekondigd in mijn kringen, of ik ben gewoon te weinig buiten geweest. kan ook goed, want het is een gekkenhuis geweest de laatste tijd. was ook al een tijd aan een reaktie op je laatste epistel begonnen, maar om dezelfde reden nog niet aan voltooiing toegekomen. op een bepaalde manier was de blogpost die ik een tijdje terug publiceerde (orinaliteit is dood, leve de tuin) ook een soort reaktie op onze uitwisseling. stuur het nog wel. alle goeds! xs

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s