Het Wilde Plan: de Nomadische Tuin.

Lente 2012 werd mijn hoofd besprongen door het wilde plan om als afstudeerprojekt lente 2013 een moestuin te beginnen op het dak van de Theaterschool Amsterdam, aan de Jodenbreestraat 3 in hartje Amsterdam. Een nomadische tuin, die opgevat mag worden als levend décor, of als verzameling plantaardige tegenspelers, als verlevendiging van mijn favoriete plek in het gebouw dat 4 jaar lang mijn school was, als performance- en discussieplek, of als metafoor. Het doel is om juist in deze tijd, waarin de overheid definitief de stekker uit het sociale contract getrokken lijkt te hebben, letterlijk een zaadje te planten voor de toekomst. Ik ben gefascineerd door de Theaterschool als plek, als kosmopolitische dromenfabriek, als individuele ego-machine, als hektische magneet voor lokaal en internationaal talent. Een plek midden in de afgebroken Jodenbuurt van de binnenstad van Amsterdam. Een plek die soms vibreert van de meest prachtige produkties vol technisch vernuft, maar die zich tegelijkertijd soms in een soort zeepbel lijkt te bevinden, losgezongen van de situatie op straat. Een tempel van de linkse hobby, omzwermd door toeristen en forenzen, yuppen en dealers. Een ontwortelde plek ook, waar studenten van totaal verschillende opleidingen (met elk hun eigen cultuur) de lift delen, maar tegelijk ook vaak totaal langs elkaar heen lijken te leven.

Juist op deze plek wil ik een tuin beginnen. Omdat ik geloof dat we de tuin als metafoor kunnen zien van de manier waarop we met kunst, met onszelf, met anderen en met de wereld omgaan. Dat wat je aandacht geeft, groeit. Dat wat groeit, brengt in beweging. We zijn het meest onszelf als we eten. En wat verbindt meer dan het eten van groenten die we zelf hebben gezaaid? We hopen dan ook dat het idee van die tuin niet alleen door ons, maar door zoveel mogelijk mensen (in eerste instantie leerlingen) in en rond het gebouw gedragen gaat worden.

Wortels zijn een van de belangrijkste kenmerken van planten. Toen we van nomadisch bestaan overgingen op landbouw, begonnen we ons te hechten aan onze plek, kregen we territorium om te verdedigen; een traumatische cultuurschok die zijn neerslag bijvoorbeeld vond in het bijbelverhaal van Kain (de eerste landbouwer) die zijn broer Abel (de nomade) doodsloeg. Tegenwoordig zijn we nomadischer dan ooit, terwijl we tegelijkertijd de klimaatvluchtelingen buiten de grenzen proberen te houden. Ons eten komt van over de hele planeet, maar hoe vaak verlaten we zelf nog de stad, als het niet is voor een andere stad? Theater is de meest vluchtige van alle kunsten: even bestaat het, dan is het voorbij. Je was er, of je was er niet. Ik vond het een hoopvolle gedachte dat we bovenop de Theaterschool in alle tijdelijkheid een nomadische tuin kunnen scheppen, een zwerftuin. Een tuin die, mocht ze moeten verkassen, zo weer ergens anders op kan duiken. Op deze manier probeer ik de nomade en de landbouwer in mezelf, in onszelf, opnieuw met elkaar te verzoenen.

Een belangrijke inspiratie voor het projekt is het concept van permacultuur, wat onder andere inhoudt dat we zoveel mogelijk inspelen op wat er in de omgeving al aanwezig is. Zo willen we de plantenbakken zoveel mogelijk bouwen van tweedehandsmaterialen en schooldecor, en willen we de zon, regen en wind die op dit dak zo overvloedig aanwezig is een plek proberen te geven in de water- en energievoorziening van de tuin. Binnen dit theatrale projekt  spelen de planten een grotere rol dan ons mensen.

In dit projekt werk ik samen met Calle de Hoog van scenografie 4 en Vera Andeweg van productie podiumkunsten 2, in samenspraak met Niki Lemmens van de huismeesterij, Frits van Driel van decor en Nico Bink van de afdeling techniek, allen van de Theaterschool Amsterdam. Doe mee!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s